Rookstopbegeleiding

In de INDIVIDUELE rookstopbegeleiding worden kandidaat-stoppers op een oplossingsgerichte manier gecoacht.

Eerst wordt een rookprofiel opgemaakt. Wanneer is men gestart met roken? Zijn er al stoppogingen geweest? Hoe sterk is de lichamelijke en psychische verslaving? Waarom rookt men? Hoe sterk is de motivatie om te stoppen? Wil men gebruik maken van hulpmiddelen en welke kent men? Er worden hierbij ook enkele objectieve metingen gedaan (CO-gehalte bij het uitademen, longleeftijd).

Dit vormt de basis voor de volgende sessies. Bij sommige mensen zijn er meerdere sessies nodig om hun motivatie te verhogen. Anderen kunnen snel stoppen maar hebben meer sessies nodig om risicosituaties de baas te kunnen en ligt de nadruk op hervalpreventie. Er wordt bijgevolg steeds op maat van de individuele noden gewerkt. Zaken die aan bod komen zijn: wat is een gezonde leefstijl, omgaan met stress, valkuilen, hoe doorbreken van de sterke gewoonte van het roken. Er wordt veel psycho-educatie over roken en wat succesvol is bij het stoppen gegeven.

Daarnaast krijgen cliënten ook opdrachten mee die ze thuis kunnen doen (observatie-opdrachten, gedragsveranderende technieken, afleidings- en ontspanningsoefeningen,…). Dit wordt dan in de volgende sessie besproken.